| Progresszív, holisztikus, dinamikus önismereti folyamatok

Vakfolt és önismeret

Szerintem az önismeret az, hogy életben különböző szituációkba teszem magam, alaposan megfigyelem az érzéseimet, gondolataimat, mindent, amit megtapasztalok magammal kapcsolatban – majd ezekre reflektálok, önreflexiót gyakorolok.

Persze a saját dolgainkra nehezebben látunk rá, tényleg vakfoltosak lehetünk egy-egy témára, pont ezért fontos, hogy egy teljesen független ember úgy tartson tükröt nekünk, ahogy csak egy külsős szakértő tud!

Az önismeret egy olyan pszichológiai fogalom, amely az egyének képességét és hajlandóságát jelenti saját maguk mélyebb megértésére és tudatosságára. Az önismeret folyamata során az egyén arra törekszik, hogy felismerje és értse meg saját érzéseit, gondolatait, viselkedését, értékrendjét, erősségeit és gyengeségeit. Az önismeret segít az egyénnek jobban megérteni önmagát, és ezáltal lehetővé teszi számára, hogy tudatosabban éljen, jobban kezelje az érzelmeit és a stresszt, és fejlessze a személyes kapcsolatait – minden szinten.

Az önismeret folyamata magában foglalhatja az introspekciót (önreflexiót), amikor az egyén önmagába mélyed, és megvizsgálja belső világát. Az önreflexió tehát nem csak a szupervízió, de az önismereti folyamatok egyik alap „eszköze”. Az önreflexió egyik alap definíciója: az ítélethozatal felfüggesztése a további vizsgálódás idejére (Dr. Nemes Éva). 

Az önismeret segíthet az egyénnek azonosítani saját céljait, vágyait és értékeit, és összehangolni azokat a mindennapi döntéseivel és cselekedeteivel. Az önismeret fontos eszköz lehet az önmegvalósítás és az életminőség javítása szempontjából, valamint a személyes fejlődés és a boldog élet eléréséhez.

Az önismeret és az érzelmi intelligencia (EQ, azaz Emotional Quotient) tartalmát és lényegét tekintve szorosan együtt mozognak, azonban a legfontosabb a gyakorlat. A való életben, élesben kell jelen lennem, tudatosítani a testem érzéseit és dekódolni az üzeneteit. A legjobb, ha akkor és ott tudunk lépni, azonban valódi fejlődési lehetőséget jelent ha egy, konkrét szituációban megélt érzéseket, élményeket, gondolatokat vizsgálunk meg egy független szakértő segítségével – így tudjuk a vakfoltjainkat is felderíteni, megfejlődni. Ott voltam, ezt tettem, ez történt, pedig… Mi ebből a fontos most Önnek? Innen indulunk.

Okleveles szupervizorként önfejlesztő programokat kínálok, ahol az emberek sokféle életproblémát és kihívást dolgozhatnak fel. Ügyfeleimmel általában hetente egyszer találkozunk egy órára, ahol aktuális kihívásaikon, nehézségeiken, fejlődési területeiken dolgozunk progresszív szemlélettel. A honlapom www.leerichard.hu

Szeretettel várom Önt foglalkozásaimon! Még ma lépjen kapcsolatba velem egy ingyenes konzultációért, ahol felteheti a kérdéseit nekem. A nevem Leé Richárd. Egyetemi képesítéssel rendelkező (MA) szupervizor vagyok Budapesten, szakterületem a mentoring, a kapcsolati és kommunikációs dilemmák, a hivatás-karrier terület elakadásai, a motiváció vesztés és céltalanság, a szociális kapcsolatok és az érzelmi intelligencia (EQ), a politikai intelligencia (PQ) témaköre. További érdeklődési területeim: szakmai-munkahelyi működés/személyes fejlődés/kommunikáció/szervezetfejlesztés, önbizalom-énerő növelés, határkezelés.