| Progresszív, holisztikus, dinamikus önismereti folyamatok

Rólam

képzettségeim, szemléletem, munkastílusom

Olvastam, tanultam, gyakoroltam, most pedig minden tudásommal a hozzám fordulók előrelépését szolgálom. Tizenhat éves koromban kezdtem el pszichológiai témájú könyveket olvasni (akkor még elsősorban a betegségek pszichoszomatikája érdekelt), később life- és egészség coach, valamint integratív coach tanfolyamot végeztem. Mivel a hitelesség rendkívül fontos számomra, ezért posztgraduális egyetemi képzés keretein belül szupervizor végzettséget szereztem. 

Korábban okleveles politológusnak tanultam az ELTÉ-n (BA & MA végzettséget is megszereztem), ami ma azért fontos nekem, mert Feldmár András szerint a pszichológia az tulajdonképpen politika és etika: mire, mennyi hatalmunk van és hogyan bánunk egymással? Azt gondolom, hogy ezek a kérdések tökéletes témái lehetnek minden önismereti folyamatnak.

Magánemberként és szakemberként is a holisztikus gondolkodás jellemez, ezért a testi-lelki-szellemi egészség minden területén napi szinten teszek az egészségemért. Ez következetességet és fegyelmet kíván, amit szakemberként is képviselek. Korábban a legszínvonalasabb hazai természetgyógyász képzést is elvégeztem, talán ez is közrejátszik abban, hogy a lehető legtermészetesebb, legőszintébb, legemberibb megoldás híve vagyok, ahol nem csak egy tünetet „kezelünk” felszínesen.

Számomra a hitelességhez tartozik az is, hogy rendszeresen és intenzíven sportolok. Egyetértek azzal a gondolattal, hogy minden segítő csak addig a fejlettségi szintig tudja „elkísérni” a klienseit, ameddig önmaga is eljutott, ezért klinikai szakpszichológussal, csoportos és egyéni folyamatokkal intenzíven képeztem magam. Fő célom ezzel, hogy a lehető legnagyobb stabilitással legyek jelen a klienseim számára a folyamataimban. A saját hivatásszemélyiségem gondozását a mai napig szupervízióban végzem. A meditáció a mindennapjaim része, öt éve gyakorlom rendszeresen, kihagyás nélkül a tudományos megalapozottságú Transzcendentális Meditációt (TM), de jól ismerem a szintén klinikailag igazolt hatékonyságú mindfulness (MBSR) meditációkat, szemléletmódot is. Ezen az oldalon  összegyűjtöttem az elvégzett képzéseimet.

A végzettségeim alapján coachingra, szupervízióra, önismereti jellegű önfejlesztő folyamatra jelentkezhet hozzám, azonban mivel nem alkalomszerűen dolgozom, hanem hosszútávú, szoros együttműködésben a klienseimmel, ezért szívesen nevezem folyamatnak a közös munkát.

Elfogadó, megengedő légkör progresszív szemlélet

Mondhatom azt is, hogy az elmúlt 15 év eredménye az, ahogyan most segítőként készen állok arra, hogy segítsek Önnek a következő szintet meglépni! Fő hajtóerőm a munkámban azok a felismerések, másként látások, amik a közös folyamatunk alatt születnek. A felmerülő témán, a pillanaton és Önön múlik az, hogy adott esetben non direktíven vagy határozottabb visszajelzéssel élek, nem szeretem magam kategorizálni egyik irányzat mellett sem. Nem titok, hogy habár autonóm egyénként a saját stílusomban dolgozom, a mindennapi működésemre és szakmaiságomra is jelentős hatást gyakoroltak Tisza Kata, Feldmár András és Sárvári György tanításai, könyvei. Az a stílus, látásmód, szakmaiság és hozzáállás, amivel ők az emberekkel dolgoznak, számomra annyira meghatározó, hogy bármilyen kérdés esetén az ő tanításaikhoz fordulok. Elfogadó, megengedő légkörben, progresszív szemlélettel dolgozom mindenkivel, aki megtisztelt a bizalmával!

Szakmai álláspontom szerint a szeretetteljes, éles visszajelzés sokszor hasznosabb segítséget jelent a kliensnek, mint a passzív meghallgatás, csendes kísérés. Alapelvem a kliens teljes elfogadása, az üléseimen szégyenmentes, támogató légkörben dolgozunk minden témán, ami előkerül. Az őszinteség és a biztonság a sikeres együttműködésünk egyik alapja, ezért azon túl, hogy teljes figyelmemmel, valódi jelenléttel dolgozom, szigorú titoktartás vonatkozik minden információra.

Heti rendszerességgel képzem magam elsősorban nemzetközi szakemberek podcastjei, könyvei kurzusai által. Figyelemmel követem és ismerem, nyitott vagyok a legújabb pszichológia/tréning/coaching elméleti- és gyakorlati eszközök, megismerésére és használatára tudva azt, hogy a segítő szakember legfontosabb munkaeszköze önmaga, azaz a személyisége és a kliens és közötte lévő kapcsolat.  

A szupervizor szakos szakdolgozatomat az érzelmi intelligenciáról, korábbi ELTÉ-s szakdolgozatomat pedig a Z generációról írtam. Fő érdeklődési területeim közé tartoznak még a konfliktusok, asszertív kommunikáció, EQ fejlesztés, párkapcsolati kommunikáció, szakmai-munkahelyi működés/kommunikáció/szervezetfejlesztés, önbizalom-énerő növelés, határkezelés.

Progresszív, holisztikus, dinamikus önismereti folyamatok - Leé Richárd - Szupervizor